CAS unieważnia kontrowersyjny przepis

Dziennik "El País" poinformował, że Trybunał Arbitrażowy ds. Sportu (CAS) orzekł nieważność przepisu Międzynarodowej Unii Kolarskiej. Sporny paragraf dotyczył punktów zdobywanych przez zawodnika wracającego po dyskwalifikacji dopingowej i określał, iż punkty nie były wliczane do rankingu sportowego zespołu przez 2 następne lata.

Sprawę wniósł Bjarne Riis, któremu przed rokiem brakowało punktów do uzyskania licencji WorldTour, pomimo że w składzie Saxo znajdował się zwycięzca Vuelta a Espana Alberto Contador. Hiszpański zawodnik ścigał się wówczas jednak dopiero od kilku tygodni, po przerwie spowodowanej dopingiem w Tour de France 2010.

Jeśli znalazłeś w artykule błąd lub literówkę prosimy, daj nam o tym znać zaznaczając ten tekst i używając skrótu klawiszy Ctrl+Enter.

Zgłoszenie błędu w treści

Następujący tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów: